Danmarks nye stjerne på stregen

Håndbold

15. April 2019, 08:20 Uhr

SGs Anders Zachariassen var storspillende på stregen mod Montenegro i EM-kvalifikationskampen i Royal Arena i København. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

København. Efternavnet volder stadig lidt problemer, når over 10.000 feststemte håndboldfans i Royal Arena skal råbe i kor. De fire stavelser i »Zach-a-rias-sen« bliver ofte hakkende, men lørdag aften fik det danske håndboldfolk god træning, da Anders Zachariassen scorede otte mål i Danmarks 37-26-sejr over Montenegro i EM-kvalifikationen.

Otte gange måtte publikum altså råbe på Zachariassen, og de kan ligeså godt vænne sig til det. Siden de afgørende kampe ved VM-slutrunden har stregspilleren fra SG Flensburg-Handewitt været landstræner Nikolaj Jacobsens foretrukne mand på stregen, og han har ikke ligefrem spillet sig af holdet. Otte mål på otte skud og yderligere to fremtvungne straffekast mod Montenegro. Det fås vel næppe meget bedre.

- Det var et forsvar, der var dejligt at arbejde med for mig. Så kan jeg rykke lidt rundt inde bagved, sagde Anders Zachariassen efter sejren, hvor hele fem journalister stimlede sammen for at høre fra SG-stregen. Normalt er det kun Mikkel Hansen og Niklas Landin, der tiltrækker sig den mængde opmærksomhed.

For bare et halvt år siden lå det ellers ikke i kortene, at Zachariassen fra Sønderborg skulle på alle danske håndboldfans' læber. Til EM-kvalifikationskampene i oktober kom SG-stregen kun med på et skadesafbud fra René Toft, og han sad over mod Ukraine. Siden spillede han sig på VM-holdet efter en fantomkamp mod Færøerne, og netop guldturen i januar er ifølge Zachariassen selv den helt afgørende grund til, at han nu fremstår som Danmarks nye førstevalg på stregen.

- Jeg havde nogle fine kampe til sidst i VM, og så må Nikolaj (Jacobsen, landstræner red.) jo vurdere, hvem der skal spille. Jeg gjorde i hvert fald mit i januar og gav mig hundrede 110 procent.

- Det er et kæmpe selvtillidsboost at få lov at spille så meget på et så fantastisk hold, tilføjede SG-stregen.

Mens det danske landshold tidligt i anden halvleg fjernede spændingen i kampen og sikrede sig revanche fra blamagen mod samme montenegrinske landshold i onsdags, så var Anders Zachariassen længe i duel med klubkammeraten Lasse Svan om den danske topscorerværdighed. De scorede næsten om kap efter pausen, og til sidst endte måldysten 8-8, da Svan fik fri ni minutter før tid, og Zachariassen fik »udlignet«.

- Det er fair nok, at han skal bruge lidt ekstra tid på at score ligeså mange mål som mig, sagde en smilende Lasse Svan efter kampen.

Han var glad for præstationen og for at være hjemme igen og tilbage på sejrssporet efter en tur til Montenegro, der på mange måder var »opad bakke«. På rejsen hjem nåede danskerne ikke deres videre fly mod København efter en mellemlanding i Wien, og så måtte de tage en overnatning i Østrigs hovedstad og nåede først hjem til Danmark fredag eftermiddag.

- Så blev vi straffet to gange for at have leveret en dårlig præstation, mente Svan.

Faktisk bliver danskerne straffet tre gange for nederlaget i onsdags - det betyder, at EM-billetten fortsat ikke endegyldigt er i pottemånen. Derfor kommer Nikolaj Jacobsen til at stille med hele kavaleriet i juni mod Ukraine, hvor en sejr til gengæld betyder, at Danmark vinder kvalifikationsgruppen. Jacobsen åbner en dør på klem for, at »går Flensborg til Final4«, så kan det være, at SG-spillerne får en pause. Spørgsmålet er bare, om han kan undvære sin nye stjerne på stregen.

Jonas Løytved

Danmark: N. Landin, Green - M. Landin 3, Jakobsen 1, Zachariassen 8, Svan 8, Møllgaard, Mensah 2, Toft 1, M. Hansen 6 (4), Olsen, J. Hansen 1, Damgaard, Øris, Holm 5, Hald 2
Montenegro: Mijuskovic, Simic - Bakic 1, Cavor 3, Pelidija, Radovic 3, M. Vujovic 1, Radojevic, Simovic 1, S. Vujovic 6, Sevaljevic 1, Petricevic, Bozovic 3, Lasica, Andjelic 1, Lipovina 6
Udvisninger: 2-6
Straffekast: 4/4-1/2
Dommere:Fabian Baumgart og Sascha Wild (Tyskland)